✕ Stäng

Tandrengöring

Genom att regelbundet göra rent tänderna med tandborste, tandkräm och tandtråd kan du undvika olika tandsjukdomar. Som ett komplement till detta är det bra att gå till en tandläkare/tandhygienist en gång om året.

Jessica Sörensen, frilansskribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Så går en professionell tandrengöring till

TandrengöringTandläkaren eller tandhygienisten skrapar bort mineraliserat plack (tandsten) med en curette eller ultraljudsinstrument. Tandsten kan på sikt orsaka tandlossning, därför är det viktigt att regelbundet få den bortskrapad.

Skrapa inte själv på emaljen för att ta bort tandsten. Det finns då risk att du skadar tänderna istället. Det krävs mycket övning för att hantera en curette på rätt sätt.

Med hjälp av en sond mäter tandläkaren eller tandhygienisten tandköttsfickorna. Om tandköttsfickorna är för djupa betyder det att bakterier trängt in under tandköttet och orsakat en inflammation. Om bakterierna får stanna kvar kommer de på sikt att förstöra tandens fäste och medföra att tanden lossnar.

Behandla tandköttsfickor

Regelbundna besök hos tandläkaren brukar innebära att du upptäcker en tandlossningssjukdom i tid. Under en professionell tandrengöring hos tandläkaren/tandhygienisten skrapas tandköttsfickorna rena från bakterier och plack. Detta gör att de på sikt kan läka ut. Idag använder många ultraljud för att göra rent i tandköttsfickorna.

Om fickorna är djupa kan du ibland behöva bedövning vid rengöringen. Om tandlossningssjukdomen gått djupt är det viktigt att gå på några efterkontroller hos tandläkaren för att se att allt läker som det ska.

Polering – så bakterier inte får fäste

När tänderna är rena brukar de poleras med en mild polerpasta. Poleringen gör att de sista bakterieresterna försvinner. Dessutom gör för den blanka ytan att det blir svårare för nya bakterier att få fäste.

Fluorlack kan minska risken för karies eller till och med häva ett kariesangrepp som ej sträcker sig in i dentinet, därför erbjuds du ofta fluorlack i slutet av en tandrengöring hos tandläkaren om du har början till karies. Fluorlack hjälper också till att minska ilningar i känsliga tandhalsar. Lacket penslas på tänderna med en liten borste och torkar snabbt.

Plack på tungan – dålig andedräkt

Ibland kan plack fastna på tungan och medföra dålig andedräkt. Fäster placken långt bak på tungan kan det vara svårt att på egen hand komma åt med en tungskrapa eller tandborste. Tandläkaren hjälper till att lösa upp plack så att du framöver själv kan hålla rent.

Missfärgningar

Att ha vita tänder är inte det samma som att ha rena tänder. Viss missfärgning försvinner när tandläkaren rengör och polerar. Missfärgningar från exempelvis kaffe, te eller rödvin måste blekas bort med blekningsmedel på kliniken eller med hemblekning.

Tandblekning får du bekosta själv eftersom det inte är skadligt för tandhälsan att ha missfärgningar på tänderna. Däremot kan det vara en vardagslyx att unna sig ett vitt leende.

Fråga din tandläkare om olika alternativ för tandblekning. Vill du bleka tänderna är det ett bra tillfälle att göra det snart efter en tandrengöring hos tandläkaren eftersom tänderna är fria från plack.

Senaste Nytt