✕ Stäng

Grundundersökning

Vid ett besök hos tandläkaren brukar du får göra en grundundersökning. Tandläkaren behöver bilda sig en egen uppfattning om tändernas kondition. Ofta börjar man med röntgenbilder.

Jessica Sörensen, frilansskribent
Senast uppdaterad 8 juli 2016

På röntgen syns det mesta

rontgen-mun-tanderPå röntgen syns alla lagningar, kronor, broar och saknade tänder. Förr var det inte möjligt att se röntgenbilderna direkt efter bildtagning. Idag kan tandläkaren genast gå igenom bilderna med patienten då man använder digital röntgen. På det sättet kan man tillsammans utifrån bilderna komma överens om behandlingsalternativ.

För personer som lider av tandvårdsrädsla kan det kännas skönt att prata igenom situationen och i lugn och ro kunna fatta ett beslut.

Undersökning

Under grundundersökningen känner tandläkaren på tänderna och tandköttet med ett verktyg som kallas för sond. Sonden har en smal spets som antingen är helt rak eller formad som en krok.

Om tandytan känns mjuk finns det karies i tanden. Om kariesangreppet inte gått igenom tandens yttersta lager (emaljen) kan det ibland hejdas genom att du börjar borsta tänderna mer noggrant och får extra tillskott av fluor i form av tex fluorskölj.

Om du har ett hål som sträcker sig igenom emaljen till tandens inre lager behöver du oftast borra i tanden för att bli av med karies.

Om du har en dålig munhygien blir tandköttet rött och inflammerat. Det blöder när du borstar tänderna. Med sonden kan tandläkaren mäta fickorna mellan tanden och tandköttet. Är fickorna djupa finns risk för tandlossning längre fram. En frisk tand har en grund tandköttsficka.

Tandläkarens råd för din munhygien

Under grundundersökningen brukar tandläkaren informera om hur man kan förbättra munhygienen beroende på hur tänderna ser ut. Många tandsjukdomar går idag att undvika om du är noga med tandborstning och tandtråd samt tillför tänderna fluor.

Idag har det blivit vanligare att unga människor har frätskador på tänderna. Detta beror på att man i vårt samhälle dricker mer läsk och äter mer sura livsmedel. Om tändernas emalj är frätskad behöver du särskilda råd både vad gäller mat, dryck och tandborstning. Man bör då inte inta sura livsmedel och undvika att borsta tänderna direkt efter då detta kan skada emaljen.

Ibland kan sjukdomar och mediciner vara orsaken till dålig tandhälsa. Vissa mediciner ger muntorrhet vilket ger en ökad risk att drabbas av karies.

Är du stressad kan det vara så att du biter ihop hårt eller gnisslar tänder vilket kan skada tänderna. Ofta brukar du få fylla i ett formulär med olika frågor om din hälsa innan undersökningen påbörjas så att tandläkaren ska kunna ge rätt råd.

Tandläkarens åtgärder

Om det under grundundersökningen visar sig att det finns tandsjukdomar eller andra problem som kräver behandling kan tandläkaren föreslå åtgärder eller skicka en remiss till specialisttandläkare i de fall det finns behov.

Ibland kan tandläkaren upptäcka något som behöver undersökas ytterligare. Då brukar man få en ny tid.

Det är mycket vanligt med tandsten. Om tandstenen är begränsad kan tandläkaren skrapa bort detta under grundundersökningen. Annars brukar man boka en tid hos en tandhygienist för att få tänderna ordentligt rengjorda.

Om tänderna är friska och ser bra ut under grundundersökningen kan det räcka med att gå till en tandhygienist vid nästa besök.

Senaste Nytt