✕ Stäng

Frätskador

Frätskador uppstår på tänderna av ett surt ph-värde, så som av läsk och sura frukter. Syrorna fräter på tandens emalj vilken aldrig kan återskapas. Behandling kan göras genom att lägga på ett porslinskal runt den skadade tanden.

Jessica Sörensen, frilansskribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Frätskador

Idag är den vanligaste orsaken till frätskador intag av mycket läsk och sur frukt. En annan orsak kan vara bulimi då kräkningarna är så pass sura att de kan orsaka frätskador.

Frätskador av sura livsmedel

Om du äter stora mängder sura livsmedel finns det en risk för att få frätskador på tänderna. Saliven hjälper till att skölja rent tänderna och att sänka munnens pH-värde. Men dricker du läsk eller äter mycket frukt under en dag finns det risk att pH-värdet aldrig riktigt hamnar i balans.

Syrorna i munnen börjar då fräta på tandens emalj. På en frätskadad tand lyser det underliggande dentinet igenom. Tanden ser matt och gul ut. När frätskadan djupnar börjar det ila i tanden eftersom dentinet blivit blottlagt.

Salivmängden i munnen spelar stor roll för hur tänderna klarar av sura livsmedel. Eftersom saliven bidrar till att sänka pH-värdet klarar större mängder av att hantera mer syra. Är du torr i munnen löper du därför mycket större risk att drabbas av frätskador på tänderna. Muntorrhet kan ha många orsaker. Oavsett vad muntorrheten beror på bör man kontakta en tandläkare för att få hjälp att komma till rätta med problemet.

Har du mycket sura uppstötningar kan detta påverka pH-balansen i munnen negativt.

Frätskador sjunker ner i åldrarna

Frätskador har blivit allt vanligare längre ner i åldrarna. Tidigare var ätstörningen bulimi den vanligaste orsaken eftersom man framkallar kräkningar vars syra fräter på tänderna. Nu uppstår frätskadorna för att vi har ökat vårt läsk- och juiceintag markant.

Det är inte längre ovanligt att 17-åringar har samma tandslitage som 75-åringar.

Behandling

Det är viktigt att få behandling så fort man märker av frätskador på tänderna. Regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist ger en god chans att upptäcka problematiken i tid. Tänderna fotograferas och man har möjlighet att se förändringar i tändernas utseende.

Den som börjar få frätskador på tänderna kan stärka upp med fluorbehandling. Har du små frätskador brukar det räcka med att du försöker undvika sur mat och undviker att borsta tänderna direkt efter maten.

När det börjar ila i tänderna eller när små flisor börjar lossna har det redan gått långt. Emaljen kan aldrig återskapas därför behöver man lägga ett porslinsskal runt tanden för att skydda det som finns kvar. Ibland väljer man att behandla med lagningar och nya kronor.

Förebygg frätskador

Du förebygger bäst frätskador på tänderna genom att välja vatten framför juice och läsk. Hoppa över surt godis och ät sura frukter som apelsiner och äpplen tillsammans med mjölk eller yoghurt för att neutralisera syran.

Det är lätt att tro att det hjälper att ta bort produkter med mycket socker i. Men det är inte sockret som är problemet när man får frätskador utan syran. Det är viktigt att inte borsta tänderna direkt efter att du har ätit något surt eftersom du då kan förvärra situationen.

Många tandkrämer som sägs göra tänderna vita innehåller slipmedel. Undvik de eftersom det finns risk att emalj slipas bort vid tandborstningen.

Senaste Nytt