✕ Stäng

Dålig andedräkt

Tillfälligt dålig andedräkt beror ofta på att du har ätit något med mycket smak som stark ost eller vitlök. En del dock människor har konstant dålig andedräkt. Det beror ofta på svavelföreningar i munhålan.

Jessica Sörensen, frilansskribent
Senast uppdaterad 17 november 2016

Därför får du dålig andedräkt

Dålig andedräkt och munsköljNär du äter något fastnar matrester mellan tänderna och på tungans papiller. Maten börjar att ruttna och bilda plack.

Bakterier ska finnas i en frisk mun men bakterier tillsammans med proteiner i maten är ingen bra kombination eftersom det bildar svavelföreningar. Saliven har en bakteriedödande funktion och finns i munnen för att hjälpa till med rengöringen. Om salivproduktionen i munnen är dålig är miljön god för de bakterier som skapar lukt.

Så får du bort dålig andedräkt

Matresterna försvinner inte av sig själv utan måste borstas eller skrapas bort. God tandhygien där du noggrant borstar tänderna och använder tandtråd eller mellanrumsborstar är viktigt om du vill undvika dålig lukt. Det är också att rekommendera att du använder en tungskrapa för att få bort beläggningar från tungan.

Många har dålig andedräkt på morgonen. Detta beror på att salivproduktionen går ner när man sover vilket innebär att mängden bakterier i munnen ökar.

Har du dålig andedräkt på grund av muntorrhet finns det receptfria tabletter som stimulerar salivproduktionen på ditt apotek.

Det är viktigt att borsta tänderna både morgon och kväll för att komma till rätta med en dålig morgonandedräkt. Olika typer av zinkpreparat kan minska dålig lukt för stunden eftersom de binder svavelföreningarna. Vill du ha ett mer långsiktigt resultat är god munhygien en bra väg att gå.

Mot dålig andedräkt hos tandläkaren

När du besöker en tandläkare eller tandhygienist för att få hjälp med dålig andedräkt går man igenom kostvanor, munhygien, medicinering och eventuell sjukdomsbild.

Om du har dålig andedräkt på grund av muntorrhet kan din tandläkare hjälpa dig att hitta rätt behandling för din muntorrhet. För en del kan det handla om att lära sig att andas mer med näsan.

Kvinnors hormonförändringar under graviditet, menstruation och klimakterium kan påverka andedräkten. Därför är det viktigt att ta reda på om detta kan vara en orsak till att andedräkten försämrats.

Om den dåliga andedräkten beror på dålig munhygien hjälper tandläkaren/tandhygienisten till att göra munnen ren genom att ta bort plack och tandsten. Ibland kan bakterier lägga sig i en otät fyllning. Då behöver området rengöras ordentligt och tätas. Det kan ibland vara svårt att nå ordentligt med tungskrapan. Då kan tandläkaren hjälpa till att få bort beläggningarna längst bak i munnen.

Har du haft en beläggning på tungan länge kan det ha bildats en hård kaka som är svår att få bort på egen hand. Tandläkaren hjälper till att lösa upp och ta bort beläggningen.

Plack på tungan ger lukt

Ibland kan plack lägga sig i fickorna runt tonsillerna (halsmandlarna). Detta kan orsaka dålig andedräkt. Plack på tonsillerna brukar se ut som vita fläckar om man tittar ner i halsen. Har man problem med tonsillerna ska man söka hjälp hos en öron-näsa-hals läkare.

Om tandläkaren misstänker att den dåliga andedräkten uppkommit till följd av en infektion i näsan eller bihålorna remitteras patienten till en läkare inom området.

Senaste Nytt